fredag 15 januari 2010

Praiano – Allt du behöver veta om Praiano

Praiano är en liten stad på Amalfikusten i Italien med ca 2000 invånare. Praiano ligger mellan de två betydligt mer kända städerna Positano och Amalfi och blir därför ofta lite bortglömd av turister som firar sin semester på Amalfikusten. Desto bättre för oss som har upptäckt Praiano! I och med att Praiano är så mycket mindre besökt än Positano och Amalfi så är det mycket lättare att hitta bra boende i Praiano till ett helt ok pris. Hotell blir aldrig billigt på Amalfikusten, men om du vill hålla nere budgeten för boende är Praiano det bästa alternativet.

Det finns två stränder i Praiano, La Gavitella och Marina di Praia. Marina di Praia ligger några kilometer från Praianos centrum, men man tar sig enkelt ditt med buss. Stranden här är av den vanliga typen på Amalfikusten, dvs av småsten, inte sand. Det finns även en restaurang, Il Pirata, som hyr ut solstolar på klipporna nedanför restaurangen. Man badar direkt från klipporna, och går sedan upp och svalkar sig med en kall Nastro Azzuro i sin solstol. Ett riktigt smultronställe! Tänk bara på att Marina di Praia hamnar i skuggan under eftermiddagen, så om du vill njuta av solen ska du passa på att komma hit tidigt.

Den andra stranden i Praiano är La Gavitella, som är mitt personliga favoritställe. La Gavitela ligger precis nedanför Praianos centrum, det tar ca en kvart att gå dit från huvudgatan. La Gavitella är egentligen ingen strand, utan mer än platå med restaurang och solstolar byggd på klipporna precis nere vid havet. Är du här tidigt får du en solstol precis framme vid vattnet, så när du blir varm är det i stort sett bara att resa sig upp och falla framåt för att ta ett svalkande dopp.

Att gå ut och äta i Praiano är betydligt billigare än i Positano, men restaurangerna håller heller inte lika hög kvalitet. De flesta restaurangerna ligger längs med huvudgatan och serverar traditionella italienska rätter som pasta och pizza, och självklart fisk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar